023-5275699 / 06-11134037

info@schildertherapiehaarlem.nl

Jan Haringstraat 3, 2023 KA Haarlem

Depressie en burn-out

Depressie
Bijna iedereen heeft weleens depressieve gevoelens. Echter, wanneer somberheid, verlamming, gebrek aan energie en negatieve gedachten aanhouden, is het goed om naast eventuele medische behandelingen, medicatie en gesprekken, iets anders te overwegen.
Ik heb de ervaring dat kleuren, mits op een bepaalde manier geschilderd, een goede hulp zijn om weer van binnen in beweging te komen en weer licht te kunnen beleven: de zwaarte stap voor stap overwinnen.

Burn-out
In onze cultuur is er veel aandacht voor moeten, presteren, alles onder controle hebben en veel met je hoofd werken. Het verzorgen van de eigen vitaliteit en warmte komt vaak op de tweede plaats. Hierdoor kan het evenwicht verstoord raken en kan een hele reeks klachten ontstaan.

Op fysiek gebied uit zich dat bijvoorbeeld in extreme vermoeidheid, slapeloosheid, problemen met de vertering, het altijd koud hebben. Op psychisch gebied in somberheid, lusteloosheid en angstgevoelens. Vaak gaat dit gepaard met concentratie- en geheugenproblemen.

Schilderen helpt om het hoofd tot rust te brengen en meer warmte in je organisme op te roepen zodat de opbouwkrachten, die juist door stress afgebroken worden, hun werk weer kunnen doen.

Ieder mens, en daarmee ieder burn-out, is anders en vraagt van mij een eigen benadering.